Obisk jamarjev s Krete [4]

8.5.2024

Četrti in zadnji dan obiska grških jamarjev smo oblikovali tako, da so se lahko v čimvečji možni meri seznanili z zgodovino območja, kjer smo člani JKNM raziskovalno zelo prisotni - Kočevskim Rogom. Po zboru na običajni odhodni točki v Podturnu smo se napotili na Bazo 20, kjer nam je vodnik Dolenjskega muzeja Novo mesto in odličen poznavalec Kočevskega Roga Jože Saje razložil pomen tega sedeža političnega vodstva partizanskega odporniškega gibanja med drugo svetovno vojno.

 

Ogled smo nadaljevali v bolnici Jelendol, ki jo kljub vetrolomom in snegolomom pristojne službe relativno uspešno držijo pri življenju. Med ogledanimi barakami je goste še najbolj zanimala rekonstrukcija dimnice - barake, ki je služila ohlajanju dima ob tamkajšnji kuhinjii.

 

Razumljivo, da smo poleg bolnice Jelendol obiskali tudi pripadajoče grobišče, ki je bilo v sedanji podobi urejeno v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

 

Po ogledu jame in obrazložitvi dogajanja v jami v Rugarskih klancih smo se odpeljali na Žago Rog, kjer smo se med okrepčilom seznanili z obstojem nekdanje žage in pripadajočih objektov ter predvsem ostankov nekdanje 35 km dolge ozkotirne gozdne železnice.

 

Za zaključek dneva smo se premaknili na kočevsko stran Roga in se najprej ustavili pred Jamo pod Macesnovo gorico, kjer so nedavno izvedli sanitarno čiščenje več tisoč žrtev povojnih pobojev (maj 1945).

 

Obiskali smo tudi bližnje množično grobišče v Jami pod Krenom in prisluhnili že zadnji razlagi dogodkov potem, ko se je druga svetovna vojna uradno že končala - to je ravno v dneh, ko to pišem.

 

Naša zadnja postaja je bila spet Baza 20, kjer je Jože gostom podaril nekaj izvodob publikacije Kočevski Rog med drugo svetovno vojno in danes avtorja Jožeta Sajeta, katere avtor barvnih fotografij sem spodaj podpisani.

Zadovoljstvo na obrazih naših gostov so kazali, da so pri nas in z nami uživali in si napolnili baterije za nadaljnje raziskovanje naše dežele. Posebno dnevno pohvalo pa je dobil Peter Pršina za tekoče in suvereno prevajanje v angleški jezik.

 

Verjemite, Grki so se res iskreno zahvalili vsem organizatorjem in članom kluba za gostoljublje, ki so ga uživali med nami. Prijazno nas vabijo na kakšno od njihovih raziskovanj, ali pa kar tako na počitnice. Če boste kdaj pomislili na Kreto, se spomnite njih in jih obiščite. Kontaktne podatke dobite pri meni.

Marko Pršina

Kolovratili: Marko Pršina, Peter Pršina, Jože Saje, Uroš Mervič, Anja Moric, Darijan Doltar in sedem Kretežanov

PS: skupina je enotedensko bivanje v Sloveniji nadaljevala na Primorskem, kjer so najprej obiskali Škocjanske jame. Šini je posredoval, da so dobili popust pri vstopnicah. So mi napisali, da so še enkrat za vse hvaležni: "Čudovita dežela s čudovitimi ljudmi!".