Jamarski tečaj 2024 - obisk Kaščice II

23.4.2024

Druga skupina tečajnikov za obisk Kaščice se nas je zbrala v nedeljo 21. aprila 2024. Nekaj se jih je zbralo v Novem mestu, nekaj pa nas je prišlo direktno do dogovorjene lokacije. Po jutranji kavici na dogovorjeni lokaciji smo se odpravili proti jami. Hiter preizkus našega znanja in že smo odvihrali po vrveh navzdol, seveda pod spremstvom budnih oči Mihe in Anžeta.

Lepo počasi navzdol!

Ko je vrni zmanjkalo, se je pred nami odprla prostorna dvorana z veliko dodatnimi možnostmi za raziskovanje. Ko nas je Miha vodil skozi jamo, smo vsi iz koraka v korak ostajali bolj odprtih ust nad lepoto podzemnega sveta, ki nam postaja iz dneva v dan bolj »domač«. Prišli smo do globine 105 metrov, kar je bila za nas vse do sedaj največja globina, ki smo jo dosegli. Seveda brez krsta po doseženi globini, ni šlo.

Kaščica je zakapana jama.

Krst: auuuč.

Ker je čas hitro minil, smo se morali počasi odpraviti proti površju, vendar brez nekaj skupinskih fotografij ni šlo - tako je pač, ko greš v jamo s fotografom.

Miha se pripravlja na fotografiranje.

Urban in Manca sta se javila za razopremljanje jame. Manca se je vsekakor izkazala, Urban se je pa odločil, da bo to priložnost naslednjič pustil še kateremu drugemu so tečajniku oziroma tečajnici.

Vzpon proti izhodu.

Ko smo se vsi zadovoljni in nekoliko utrujeni povzpeli nazaj na površje, nas je čakalo še druženje ob hrani, katera nam je izpod rok Roka več kot teknila (hvala Rok in priporočamo se še za naslednjič). Miha in Anže sta nam izpovedala še nekaj svojih jamarskih izkušenj, sami pa že komaj čakamo, da začnemo raziskovati jame v vseh njihovih lepotah in morda kdaj tudi ne-lepotah, ki nam jih ponujajo.

Urban Urbanc

Fotografije Urban Urbanc in Anže Tomšič