Luknja v Mrzlih dolinah

14.7.2023

Med jamarsko debato je Borivoj omenil, da je pod Srnskim vrhom nad Sotesko čisto blizu ceste ena gmota kamenja, nad njim plitva stena in v njej manjša luknja ... Okolica kakor da je morda zaminirana, vidni so ostanki sveč ... Sva šla najprej s sinom Luko pogledat in se odločila, da pokličeva pomoč. Majh in Bošti sta se takoj odzvala!

Črnina vabi ...

Le kaj je za to ožino?

Plitva vrtača nad Mrzlimi dolinami je od ceste oddaljena 30 m in do nje se da s traktorjem in prikolico relativno enostavno priti. Uganili ste. Pregledovanje terena okoli vrtače in v njej je potrdilo prvotno domnevo, da so tu (najbrž Soteščani) odlagali smeti. Na prvi pogled jih ni veliko, če pa malo pobrskaš, jih kaj hitro najdeš. Vse živo, morda še največ konzerv za doručak. Žal so med njimi celo ribje konzerve z datumom pakiranja v tem tisočletju. Težko je verjeti, a je res. No, pa dva tulca od nabojev sem našel ...

V kotu vrtače je pod manjšim spodmolom zevala odprtina 20 x 40 cm in za njo je odmevala kamrica. Smo jo nameravali razširiti, a je Bošti pogruntal, da je pod njo še ena. Večja!

He, he, našel sem večjo luknjo!

Z Majhom sta odstranila nekaj kamnov, pa kovinsko vedro, pa spet nekaj kamnov, pa vrečo od gnojila, pa spet nekaj kamnov ... in Majh je kmalu izginil v notranjost.

Od Majha je ostala samo glava s čelado.

Da je notri suha, da je široka okoli 2 m, dolga ok. 4 m, da se sluti nadaljevanje, a vse zametano. Prepiha ni - je dejal. Premalo za registracijo. Tudi prav!

Kamrica od znotraj.

Pogled od znotraj navzven.

Smo pospravili opremo in odpujsali še malo naokoli, ker je teren res poln lukenj in lidarce kar vabijo. Ni kaj, bomo morda naslednjič imeli kaj več sreče. In ja, Boštjan je vse smeti pobral v vrečo in jih odnesel v kontejner v dolino. Tako se dela!

Luknjarili: Boštjan Kuhelj, Marko Majhen in Marko Pršina.
Foto: Borivoj Ladišić, Marko Majhen in Marko Pršina