V Veliki prepadni in Noč v knjižnici

2.6.2023

V torek, 30. maja 2023, smo se zlati bralci odpravili novim avanturam naproti. Odpeljali smo se nad Stražo v gozd. Nismo vedeli, kaj nas tam čaka, ampak kmalu smo zagledali pisatelja knjige Kjer veter spi Damjana Šinigoja in njegovo psičko Lio. Postalo nam je jasno, da se bomo odpravili v jamo. Kmalu so prišli še drugi jamarji in nam podali opremo in navodila. Na glavo smo si poveznili čelade in se spustili v jamo.

Razlaga in navodila pred vstopom v jamo.

Vhod v jamo je bil strm, zato nas je bilo strah, vendar nismo želeli obupati. Po strmem vhodu smo stopili v mrzel in temen prostor. Prižgali smo svetilke in pred nami zagledali čar jamarstva, o katerem smo prebirali v njegovi knjigi.

Strma vhodna globel.

Odšli smo 190 metrov daleč in 50 m globoko v jamo, v tišini in temi smo poslušali kapljanje vode. Obdajali so nas kapniki in celo velik kapniški steber. Tla so bila spolzka, morali smo tudi plezati čez skale in kapnike. Ni bilo lahko, vendar smo neizmerno uživali. Tla so se ob stiku z lučjo zalesketala. Na eni od skal je ležala čeljust mrtve majhne zveri. Jamarji so nas poučili o varovanju okolja pod zemljo in nam povedali veliko zanimivih zgodb. Varno, z nasmeškom in blatom na obrazu, smo se iz jame povzpeli na površje.

Vhodna dvorana Velike prepadne.

V gosjem redu po jami.

Prišli smo nazaj v šolo, kjer smo ob ognju pojedli večerjo, ki smo si jo sami pripravili. Dva fanta sta igrala tudi košarko proti učitelju Marku Glavanu, ki je bil kljub veliko truda na žalost dvakrat poražen. Ob spremljavi kitare in bobna smo peli lepe pesmi in se zabavali dolgo v noč.

Lan, Brina, Zala, Iva, Nejla, Lana (Osnovna šola Drska)

Za varnost udeležencev smo poskrbeli jamarji Damijan Šinigoj, Boštjan Kuhelj, Marko Majhen, Tanja Rukše, Miha Rukše in Marko Pršina.

Fotografije Marko Majhen in Miha Rukše