Miklavževanje pri Mojem dihalniku

9.12.2019

V nedeljo, takoj za Miklavžem, naj omenim, da je bila lepa in sončna, smo se zbrali na Grč vrhu. Namen je bil razviden iz Tomovega povabila – v pravih jamskih razmerah preveriti učinkovitost rušilnega kladiva. Električno rušilno kladivo, štemarco po domače, smo kupili, ker so v določenih objektih odpovedale vse druge metode za širjenje ožin. Pred štirinajstimi dnevi sta Andro in Tom z udarnim kladivom zelo uspešno širila vhode na Grč vrhu, pa smo rekli, bomo poizkusili še v Mojem dihalniku

Posvet pred dihalnikom.

Zjutraj sta Tom in Andro pripravila nov klubski agregat, zakurila ogenj in pripravila vse ostalo, tako da je ob rani 9. uri akcija že polno stekla. V Moj dihalnik so Kaco, Andro in Tom spusti rušilno kladivo ter se lotili dela. Na površju je agregat kar pošteno stokal, tako da je zunanjemu delu ekipe bilo dano vedeti, kaj se v jami dogaja. Iz 20 m globokega brezna se itak nič ne sliši.

Seveda zunanja ekipa ne bi bila kar tako, če se ne bi lotila dela. Če sem odkrit, se je dela lotil podmladek Žiga, Lovro in Tjaž, ki so iz bližnjega odprtega vhoda odstranjevali zemljo in drobir. Vhodu so tudi dali ime ŽLT, če bo kdaj jama.

ŽLT.

Po dobri uri mučenja agregata je iz podzemlja prišel ukaz STOP. Izklopili smo agregat, potegnili kabel ven in čakali. Iz brezna je prišel Kaco s koncem vrvi, s katerim smo na svetlo potegnili 16 kg težko štemarco. Še vedno ni bilo nič jasno, zakaj tako na hitro konec, samo priporočilo, naj poizkusimo v ŽLT z razbijanjem kamnov. Anži in Mitja sta začela nabijati po kamnih, ki so pokali in se drobili kot pred dvema tednoma. Malo je sicer nagajala špica, ki je bila že rahlo zaobljena, ampak to je malenkost. Po prihodu Toma in Andra iz dihalnika pa je le prišla resnica na dan. Na dnu dihalnika je skala tako trda, da je kladivo samo odskakovalo in bilo nobenega pravega efekta, no pa še hrupno je bilo za ponoret in kadilo se je …

Staknili smo glave in strokovno ugotovili, da je zunaj skala že razpokana in načeta zaradi zmrzali, zato je delo s kladivom enostavno – v jami, kjer je kompaktna skala, pa žal rušilno kladivo ni dovolj učinkovito.

Moj dihalnik.

Seveda akcije ni bilo konec. Anži, Mitja in podmladek so šli v Moj dihalnik postrgat drobir, Tom in Kaco sta z udarnim kladivom širila ŽLT, Andro pa je odšel domov. Prišla sta še Tomaž in Hana, kasneje pa še Vida in Maxinne, no Arona bi kmalu ne omenil.

Žerjavke je bilo dovolj, zato se je zunanja ekipa lotila, kot pravi naš pisatelj švicanja klobas, in pregrevanja sira, tako da je bilo hrane in pijače več kot dovolj za obe ekipi. Med malico smo izvedeli , da se je v Mojem dihalniku spet pojavila odprtina, tako da bo mogoče klasično širjenje. ŽLT pa bo žal še morala pokazati svoje atribute.

Miklavževali smo: Jože Tomšič, Andrej Gašperič, Anže Tomšič, Davorin Kacin, Mitja Remih, Žiga Remih, Lovro Remih, Zdravko Bučar, Tjaž Bučar, Vida Tomšič, Maxinne Hodnik

Zdravko Bučar