JKNM v letu 2018

31.12.2018

V letu 2018 je smo imeli 199 akcij, največ v avgustu (29), januarju (24) in aprilu (21).

Največ je bilo iskalnih akcij, torej iskanj novih jam (61), najdene jame pa smo pregledovali, merili ali fotografirali 53 krat. Sedemkrat smo jame tudi čistili!

Novic na spletni strani smo ustvarili 27, v Kataster jam JZS pa smo oddali 102 A zapisnika (kar pomeni novo jamo, rekorder je zagotovo starosta kluba Borivoj Ladišić), vseh zapisnikov pa je bilo iz našega kluba 912!

V Čaganki je bilo vseh akcij 32, štiri na dnu, tri v Južnem rovu ter tri v kaminu Game Over.

Jamo je obiskalo 83 jamarjev. Večjih uspehov v letu 2018 ni bilo. »Zaprli« smo najbolj obetavno nadaljevanje v globino, aktivni rov, ki se s sifonom zaključi na globini okrog 490 metrov, začeli bomo iskati malce više v fosilnih delih, kjer se še čuti prepih. V Kalahariju je še vedno obetavno, v Južnem rovu nismo niti poskusili, v kaminu Game Over smo se izpod stropa spustili za kakšnih 15 m in plezamo po skrajni levi strani, kjer bo verjetno šlo proti površju … Nekajkrat smo Čaganko fotoskenirali in je zdaj že skoraj v celoti obdelana, zamenjali smo nekaj vrvi, veliko obiskov pa je bilo tudi zgolj »turističnih«, saj je Čaganka ena redkih tako globokih jam, ki je ves čas opremljena, nekaj pa seveda k obiskom pripomore tudi prislovična gostoljubnost JKNM-ejevcev …

Damijan Šinigoj

 

Kratka fotogalerija s poudarkom na Čaganki

Operi posodo ...