Firecombat v Žužemberku

14.5.2014

 

 

To soboto, 10. maja 2014 je v Žužemberku potekalo državno gasilsko tekmovanje Firecombat - tekma ognjenih risov. K sodelovanju so nas povabili gasilci iz Gasilskega društva Žužemberk, da bi skrbeli za varnost tekmovalcev pri spuščanju po vrvi. Za pravilno izvedbo gasilskih manevrov, pa je skrbela sodnica Marjana iz Slovenske Bistrice. Za moje pojme zelo naporno tekmovanje se je začelo ob 9. uri dopoldne, končalo pa ob 18. uri popoldne. Potek tekmovanja spisujemo v nadaljevanju.

Tekmovalca sta morala povezati pet cevi, jih priklopiti na črpalko, premagati 1,8 m visoko oviro in cev prepeljati pod to oviro, ...

premagati 6 m dolg tunel širine 80 x 80 cm, ...

splezati na cca 10 m visok stolp, ...

potegniti gor 15 m cevi in jo fiksirati, ...

se potem varno po vrvi spustiti s stolpa, ...

potem prenesti prek celega igrišča 75 kg težko lutko, ...

na koncu spet z druge strani poligona potegniti nabito polno cev vode, ...

ki se je prenosu seveda zelo upirala ...

in na koncu končno podreti tarčo.

Vse to v čim krajšem času v polni "bojni opremi". Oblečeni v ognjevarno obleko, s podkapo, debelimi rokavicami, težkimi usnjenimi čevlji in za povrh še z dihalnim aparatom s težko jeklenko na hrbtu.

Ni čudno, da je na koncu marsikdo obležal in se komaj nadihal "svežega" zraka.

Tekmovalo je 47 ekip iz cele Slovenije, tako fantje, dekleta, kot tudi mešane ekipe. Kdo je zmagal v kateri kategoriji, ne vem, vem pa, da so si vsi sodelujoči zaslužili medaljo za pogum in vzdržljivost. Skratka bilo je zelo zanimivo. Ob tej priliki se moram zahvaliti prirediteljem, ki so nas oskrbeli s hladnimi napitki, da nam na soncu ni bilo prevroče in da smo imeli polne želodčke dobrot z žara.

V očeh sodnice.

Sodelovala: Primož Paterneš in Andrej Gašperič.