Čaganka [3]

15.9.2008

V soboto, 13. septembra smo bili spet v Čaganki. Namen akcije je bil izmeriti dele, ki smo jih odkrili na prejšnji akciji (in s tem povezati vse meritve) ter podrobneje raziskati nove in že doslej znane dele. Po vnosu v računalnik so naše terenske meritve dobile naslednje številke:

globina: 244 m
dolžina poligona: 927 m
horizontalna dolžina: 631 m

S podatkom o globini jame smo dobili potrditev, da je Čaganka najgloblje znano brezno na geografskem območju Dolenjske. A jama še zdaleč ni povsem raziskana. Ostali so še trije vprašaji na mestih, kjer je možno nadaljevanje s širjenjem ožin. Najbolj obetavno je v točki x, kjer se odpira preko 20 m dolga dvorana (dvorana upanja), katero smo zaradi neprehodnosti zaenkrat občudovali le od daleč. V tlorisnem pogledu se lepo vidi, da ta dvorana poteka točno v smeri, kjer nam voda nazadnje pomaha v slovo, kar je vsekakor vzpodbudno dejstvo. Tudi ježki oz. "krfjole" so tu najbolj izstopajoče.

Na voljo so že prvi načrti (pdf):     Profil     Iztegnjeni profil     Tloris

Z akcijami v Čaganki bomo nadaljevali (logično) po trgatvi. Na včerajšnji celodnevni akciji pa smo sodelovali: Srečko Vidic, Mihael Rukče, Matic Jaklič, Anže Tomšič in Jože Tomšič.

Srečko Vidic in Jože Tomšič

V steni dvorane na globini okoli 200 m.

Pred povratkom iz brezna.

 

Dodatek 25.9.2008: Klepčevo nadaljevanje

V nedeljo, 21. septembra 2008 smo ponovno obiskali Čaganko, da bi razširili ožino, za katero se je obetalo nadaljevanje. Delali smo v prelomu-meandru na globini 160 m, kjer se je začela odisejada po novih, sprva bolj blatnih, potem pa lepo zasiganih stopnjastih breznih.

V jami smo ponovno presegli mejo 200 m, saj nas je na globini 222 m zaustavila ožina v meandru. Za njo se slisi pretakanje vode, ki pada v nizje dele jame.

Močno zasigana novo odkrita stopnjasta brezna smo poimenovali po Stanku Klepcu, nedavno preminulem belokranjskem jamarju.

Sodelovali: Mihael Rukše, Jože Stopar, Frenk Zupančič in Andrej Gašperič.

Mihael Rukše 

Frenk Zupančič po prihodu iz jame. Foto Mihael Rukše.

 Jože Stopar v prelomu na globini 160 m. Foto Mihael Rukše.

Andrej Gašperič med spustom v brezno. Foto Mihael Rukše.

Mihael Rukše med spustom v drugo brezno. Foto Andrej Gašperič.

 

Dodatek 7.10.2008: Širjenje ožine v Klepčevem nadaljevanju

V nedeljo, 5.oktobra sva se z Miho ponovno spustila v Čaganko. Najin namen je bil razširiti ožino na dnu Klepčevega nadaljevanja na globini 220 m.

V jami je na določenih mestih kar pralo, še posebej v "zadnjih" novih delih. Do ožine sva prišla že kar namočena, k sreči pa v zadnji stopnji le ni pršilo in sva vsaj širjenje izvajala brez vodnega hlajenja. Delo nama je še šlo dobro od rok, le na koncu sva imela nekaj težav. Nadaljevanje je obetavno, saj iz meandra kar lepo pihlja, v ozadju pa se sliši precejšne žuborenje vode (verjetno posledica zadnjega deževja).

V glavnem zadovoljna in premočena, predvsem pa lepa kot Pipi in Melkijad, sva prišla iz jame pozno popoldne in ujela še zadnje sončne žarke v krošnjah dreves.

Sodelovala: Mihael Rukše in Andrej Gašperič

Andrej Gašperič 

Kristali kalcita. Foto Mihael Rukše.

Pred jamo po akciji. Foto Gašperič Andrej. 

 

Dodatek 28.10.2008: Delno razopremljanje in biološko opazovanje

V nedeljo, 26. oktobra smo obiskali jamo, da zamenjamo nekaj vrvi in vponk. Ob povratku smo tudi razopremili prvih 130 m brezna, ker so bile vrvi že zelo umazane. Po njihovem pranju jih bomo ponovno namestili.

V drugem breznu sem pregledal okno, ki se odpira na sredini in prišel v Kapniško dvorano, ki je dokaj velika in lepo zasigana. Razveselilo me je odkritje dveh večjih odlagališč gvana v dvorani. V naših dosedanjih obiskih sem opazil, da se v jami zadržujeta vsaj dve vrsti netopirjev: veliki in mali podkovnjak (v dvorani sem naštel 8 malih podkovnjakov). V nižjih delih (globina 130 m) sta Srečko in Robi opazila večje netopirje, ki so verjetno veliki podkovnjaki. Fotografiral sem tudi dve različni vrsti metuljev v jami, opazil vsaj dve vrsti pajkov, dve vrsti kobilic in drobnovratnika. Verjetno bi se z bolj natančnim opazovanjem našla še kakšna zanimiva vrsta, ki prebiva v tej nadvse zanimivi jami.

V omenjeni dvorani sem našel brezno, ki ga žal nisem uspel pregledati.

Mali podkovnjak. Foto Mihael Rukše.

Sodelovali: Mihael Rukše, Robert Ribič in Srečko Vidic

Mihael Rukše