Jame na Čaganki

22.7.2008

S Srečkom sva nadaljevala raziskave na Poljanski gori. Po uspešno končanih raziskavah na hribu Židovec, kjer sva raziskala številne objekte, sva se preselila na sosednji hrib Čaganko.

Že prve raziskave so bile kar uspešne. Raziskala sva mogočno brezno, ki se v globini 25 metrov razdeli na dva kraka. Eden pripelje v čudovito zasigano dvorano z belo sigo. Tu s stalaktitov in zaves močno kaplja, kapnica na stenah izloča snežno belo sigo. Kapnica se zbira v najnižjem koncu dvorane v 2 m velikem jezeru, nad katerim je 10 m visok zasigan kamin. Drugi krak se konča z 31 m globokim breznom, kjer brezno doseže globino 56 m. Ta del še ni do konca raziskan. 

Srečko (skoraj) na dnu brezna.

Borivoj pri jezeru.

Sledila je raziskava manjše vodoravne jame ter 15 m globokega brezna. Pri slednjem je moral Srečko uporabiti macolo, da je malo razširil vhod. Gre za razširjeno tektonsko razpoko, ki je na dnu široka 1 m in dolga 5 m. Dno je zasuto s podornim materialom. V kotu je bilo nakazano nadaljevanje. Srečko je precej kamnov odmaknil, nekaj pa razbil. Pokazala se je odprtina, v katero kamen pada približno 30 m globoko.

Pred vhodom v vodoravno jamo.

Srečko širi vhodno odprtino.

Borivoj Ladišić