V kateri jami tiči Zajc?

21.11.2011

Led je prebit! V soboto, 19. novembra 2011 se je namreč odvila prva od aktivnosti v okviru počastitve 50 letnice ustanovitve našega kluba. Vrhunec pa bo na zaključni prireditvi jeseni 2012. Za uvodno aktivnost smo izbrali vnos vina v najglobljo dolenjsko jamo Čaganko, katere idejni tvorec je bil Drago Primc. Ko je z idejo seznanil še ostale člane, smo bili takoj vsi ZA. K akciji smo pritegnili priznano vinsko klet Zajc iz Novega mesta. Vinar je za zorenje pripravil vino iz sort modra frankinja in gamay pod imenom Jamski zajc. Vino bo zorelo v idealnih jamskih pogojih pri stalni vlagi in temperaturi okoli 8°C. Glede na to, da vnos vina ni tako enostaven  ga je bilo treba pred vnosom poizkusiti, da smo preverili, če se ga sploh splača nositi tako globoko. Lahko povem, čeprav nisem nek poznavalec vin, so pa kolegi, ki se na to spoznajo, potrdili, da je vino odlično. Da pa nismo vnašali samo "tujih" sadov, je nekaj steklenic prispeval tudi  Borivoj Ladišić kot glavni kletar Vinogradniške sekcije JKNM Vinji vrh. Tudi on je za zorenje pripravil odlično vino vrste Modra frankinja.

Da bo vino približno leto dni lahko v miru zorelo ga je moral kletar ustrezno pripraviti in ustekleničiti, predvsem pa dobro zapreti. Jamarji pa smo poskrbeli za varen transport v jamo in primeren prostor, kjer bo vino zorelo. Da smo transport vina sploh lahko uspešno opravili, je bilo treba kar nekaj truda, da smo jamo ustrezno opremili. Tako smo na dveh predhodnih akcijah – v nedeljo, 13. 11. in petek, 18. 11. – pripravili dodatna sidrišča in vrvi, napeljali jamski telefon in električne kable za razsvetljavo. Precej dela pa je bilo opravljenega tudi izven jame z ureditvijo okolice.

Preizkušnja mladega vina.

Saj ni res pa je, tudi predsednik je okusil ...

Glavna igralca.

Akcija se je pričela okoli 10. ure dopoldne, ko smo se vsi zbrali pred jamo. Vino smo seveda najprej preizkusili sami, potem pa steklenice lepo zavili v folijo z mehurčki, da se med transportom v jamo katera ne bi razbila. Transport je potekal brez težav in tekoče - kako pa drugače, saj smo prenašali "tekoče zadeve". Glede na to, da smo v jamo spravili 150 steklenic vina, je bila tako imenovana kolateralna škoda majhna. Razbile so se nam le štiri steklenice, pa še te za srečo.

Še zadnji premislek pred spustom.

Priden kot mravljica.

Da bi bil vinar Božidar Zajc pomirjen, da njegovo vino ni šlo v brezno brez dna, smo ga spustili v jamo. Tamkaj se je na lastne oči prepričal, da se držimo dogovora in da ga ne bomo okoli prinesli, čeprav je imel opravka s člani novomeškega podzemlja. Kot pričo smo za njim spustili še  novinarja Dolenjskega lista Igorja Vidmarja, kot nevtralnega člana, da bo zadevo pošteno dokumentiral. Ker pa sta oba dosegla tudi svoj globinski rekord, je obvezno sledil  jamarski krst. Navkljub bolečim zadnjicam sta bila oba s celotno akcijo nadvse zadovoljna. Za nejeverne Tomaže je celoten dogodek v video zapisu zabeležil snemalec Klemen Mihalič. Poleg njega je okoli skakala še cela kopica takšnih in drugačnih fotografov ...

Vinar Božidar Zajc se je za eno leto poslovil od vina.

Krst vinarja Zajca.

Krst novinarja Vidmarja.

Glavni snemalec in asistent luči.

Še ena mravljica.

Krščenca in njuni botri.

Akcija se je zaključila ob kotlu polnem slastnega pasulja, ki ga je z veliko skrbnostjo skuhal Tom. Fižol smo zalili še s preostalim vinom, ki ni šel v jamo prezimovat ali pa ga nismo razbili. Sodelujoči smo se razšli z obljubo, da se čez približno leto ponovno snidemo pri Čaganki, da preverimo, kako je vino dozorelo in ga seveda podelimo s širšo javnostjo. 

Srečna Igor in Božidar, da sta zopet zunaj.

Kratek video o akciji si lahko ogledate spodaj.

Video Zajc v Čaganki.

Ob tej priložnosti se moramo zahvaliti prizadevnim članom kluba kot tudi zunanjim sodelavcem, ki so pripomogli k uspešno izvedeni akciji. Na akcijah so sodelovali ali kako drugače pomagali: Anže Tomšič, Jože Tomšič, Klemen Mihalič, Jernej Tramte, Uroš Mervič, Andrej Jaklič, Borivoj Ladišić, Damijan Šinigoj, Jasna Šinigoj, Dejan Šenet, Matija Gašperšič, Miha Primc, Božidar Zajc (vinska klet Zajc), Igor Vidmar (Dolenjski list), Tomaž Grdin, Mihael Rukše, Tjaša Božič, Srečko Vidic, Rafko Hočevar, Jože Hartman (RTV Slovenija) in Andrej Gašperič.

Novice

5.12.2011

Mišnice [2]

1.12.2011

Mišnice

13.10.2011

Kotel

27.9.2011

Potep ob Kolpi

26.6.2011

Hobijev brlog

25.5.2011

Kolen jama

13.4.2011

7 : 0 za DARS

28.3.2011

Na Radulji

15.3.2011

Jamarski tečaj

22.2.2011

Topli vrh 5

16.2.2011

Na Vinski gori

24.1.2011

Na Kočevsko

Arhiv po letih

› 2024

› 2023

› 2022

› 2021

› 2020

› 2019

› 2018

› 2017

› 2016

› 2015

› 2014

› 2013

› 2012

› 2010

› 2009

› 2008