Akcija na Toplem vrhu nad Mavrlenom

19.2.2011

Nedelja, 13. februar 2011. Pred Mercatorjem v Novem mestu se dobiva Srečko in Miha. Opremo preloživa v en avto in že hitiva proti breznu, ki obeta nove jamarske dogodivščine. Kar boste prebrali spodaj, je v bistvu nadaljevanje naše akcije, ki smo jo opisali dve novici nazaj. Po enem tednu tako ponovno gledam vhod v brezno, ki obeta globok spust. Srečko začne opremljati, brezno »šiba«.

Spust v brezno Topli vrh 2 – vhod v vertikalo.

Zmanjka prvih 50 m vrvi. Pritrdišče in nova vrv, nadaljuje se spust. Po klicu prosto se sliši »sem na dnu vhodnega brezna«. Spustim se za Srečkom, obenem meriva globino, oba se dobiva na dnu vhodnega brezna, ki meri 71 m. Žal prekmalu ugotoviva, da je to skrajna globina, iskala sva nadaljevanje, plezala v kamin, kopala na dnu. Brezupno in nemogoče, tako lep začetek in žal tudi konec. Slabe volje se odpraviva iz brezna, ki ga sproti razopremljava. Srečko predlaga, da greva pogledat še nekaj vhodov, ki jih je našel na terenski akciji.

Srečko na dnu brezna 71 m brezna.

Tolaživa se, da 71 m v tako kratkem času ni slabo in tudi dokaj čista sva priplezala iz brezna. Tako sva ugotovila, da se lahko umaževa v kakšni drugi jami, ki jih na tem območju očitno ne manjka. Po kilometru vožnje se povzpneva skoraj do najvišje točke Toplega vrha. Najprej prideva do poševne jame, ki se kmalu zaključi, vendar je bilo dovolj poligona za registracijo.

Vhod v jamo Topli vrh 6.

Odpravila sva se do naslednje. Velik vhod in za njim tema. Srečko locira vhod, opisuje okolico, naredi fotografije vhoda. Jaz pripravim opremljevalno in vrvi ter začnem s spustom. Na robu sem naredil pritrdišče in pod mano se odpre široko brezno. Čistim krušljivo kamenje z roba - to je padalo in ropotalo nekje globoko pod menoj. Srečku pripomnim, da se verjetno obeta dokaj globoko brezno, stene se odmikajo in vse večji prostor okoli mene. Začnem se nihati, da dosežem eno izmed sten in naredim pritrdišče, da se izognem morebitnemu padajočemu kamenju. Srečko se je spustil v brezno.

Vhod v brezno Topli vrh 5.

Kmalu sem uzrl dno vhodnega brezna, ki se nadaljuje v dvorano. Povsod podorne skale, med njimi začnem iskati nadaljevanje. Naletim na veliko kolonijo netopirjev, ki v gručah spijo zimsko spanje.

Kolonija netopirjev v zimskem spanju.

Srečko je meril in pregledoval vhodno brezno, kmalu najde v steni majhno luknjo, kasneje (po neutrudnem širjenju) se izkaže, da je za njo brezno neznane globine. Žal ugotoviva, da nama je za nadaljevanje zmanjkalo vrvi. Potrebna bo še ena akcija, da raziščemo obetavno nadaljevanje.

Širjenje prehoda v obetajoče brezno.

Zapustila sva brezno in se odpravila proti novemu vhodu. Na srečo ali tudi ne, sva imela dovolj vrvi, da prideva do konca še dveh brezen globine cca 20 m.

Sprva obetavno, na koncu 21 m, brezno Topli vrh 3.

Ura naju je začela priganjati, Srečko je moral domov, obljubil je Gabi, da bo ob 17. 00 uri doma. Ko sva slačila jamarska kombinezona, se nisem mogel načuditi, da sva obiskala 5 jam in se skoraj nisva umazala. Zadovoljna z dnevnim izkupičkom sva se odpeljala proti domu in ob 17: 05 minut prispela do izhodišča v Novem mestu.

Na akciji raziskovala, žimarila in bila zadovoljna z videnim Srečko Vidic in Mihael Rukše.