Na Vinski gori

16.2.2011

Za nedeljo, 13. februarja 2011, se je Jamarska sekcija vinogradniškega območja Vinji vrh s pobrateno Jamarsko sekcijo vinskega Golobinjeka dogovarjala za skupno akcijo na Vrhu borštov. Ker je bila potem akcija preložena smo se Vinjevrhčani odpravili na terensko akcijo, kam pa drugam kot na Vinsko goro. To je hrib na vzhodnem pobočju Roga nad  Rožancem. Tu sem iskal eno staro jamo Črneč prepad. Pravzaprav sem jo iskal že večkrat. Gre sicer za manjšo jamo, a ker sem na tem območju precej raziskoval, sem želel vse stare jame na tem območju poiskati ter jim določiti pravilno lego, da ne bi prihajalo do zamenjav. Na današnji akciji sem bil uspešen, jamo sem našel prav tam, kjer naj bi bila po zelo skromnem opisu dostopa do vhoda, ki sem ga prebral z originalnega zapisnika. Koordinate pa so bile močno zgrešene, za dobrih 400 metrov.

Pred vhodom v Črneč prepad.

Obiskal sem tudi sosednje Brezno pod Vinsko goro, ki sem ga registriral lani. Brezno je bilo še vedno na istem mestu.

Pogled na vhod Brezna pod Vinsko goro.

Ker sem bil pri iskanju Črneč prepada uspešen in pri tem dokaj hiter, mi je preostalo veliko časa, zato sem se odpravil na potep po Vinski gori. Teren je tu precej skalnat, pravi kamniški gozd, novih jam niti za vzorec.

Kamniti gozd v pobočju Vinske gore.

Da bi se znebil vsaj delček čez zimo z muko nabranih nekaj kilogramov, sem se v počasnem tempu ter ob rahlem dežju povzpel na vrh Vinske gore. Me je namreč zanimalo, kaj počneta Srečko in Miha na drugi strani in globoko v dolini. Ena mogočna bukev mi je zastirala pogled, zato sem se premikal malo v levo malo v desno. Medtem je Srečko že švignil v 70 metrco, le Miha je nekaj iskal okrog vhoda. Čelado najbrž.Kakorkoli že, spustil sem se nazaj proti avtomobilu po spremenjeni trasi ter uspel najti lepo polšno. Sem sklenil, da bo počakala, da zmanjka ta pravih jam.

Polšna bo najbrž še nekaj časa počakala.

Na poti sem občudoval številne kronice, pokukal v morebitno domovanje manjše živalce v gruči korenin ter nabiral zdravilna zelišča

Kronice v objemu korenin mogočne bukve.

Kdo tukaj stanuje?

Teloh je baje zelo zdravilen. Sporočim!

Borivoj Ladišić