Od Pečenevke do Kotarjeve prepadne

16.4.2009

Že kot pripravnika za naziv mlajši jamar me je na predavanju Andreja Hudoklina pozornost vzbudila jama Pečenevka in njen 40 metrski ponorni slap, ki mu ni primera v Sloveniji. Za to, da se ta slap sploh pojavi, mora biti izpolnjenih kar nekaj pogojev: večdnevno močno deževje na območju Žumberaka in še posebej v zaledju potoka Jamnik ter predhodno z vodo zapolnjeni jamski prostori nekoliko višje ležeče Mlinske jame.

Navedeni pogoji so se na tem delu Bele krajine zaradi obilnega deževja izpolnili v tednu od 30. marca 2009 dalje. Stanje padavin sem spremljal s pomočjo znancev iz okolice Metlike in se v četrtek popoldne odločil, da se naslednjega dne (2. april) odpravim na to območje.

Pečenevka

  • Katastrska številka: 851
  • Kraj: Krašnji vrh v Beli krajini
  • Namen: Preveriti, ali slap teče v Pečenevko

Po obvezni prijavi na metliški Policiji sva se s Frenkom Zupančičem odpravila do zadnje hiše v vasi Keseri (HR), ki pa že ima hišno številko Krašnji vrh - to pomeni, da tukaj poteka »schengenska« meja. Do območja Mlinske jame in Pečenevke vodi vijugasta gozdna pot, ki je v davnini služila za potrebe delujočih mlinov na potoku Jamnik. Že hudourniške struge so nakazovale, da je bilo deževje obilno. Drugo pravo upanje pa se je nakazovalo pri Mlinski jami, kajti njeno območje je bilo v celoti zalito z vodo, višek vode pa se je prelival v strugo proti nižjeležeči Pečenevki. Tretje upanje je nakazovalo šumenje in meglica, ki se je dvigovala iz jame. Slap v Pečenevko je na ta dan tekel in midva s Frenkom sva ga videla. Ugotovila sva tudi, da je bila pred najinim prihodom Pečenevka do vrha napolnjena z vodo (globina tektonske razpoke oz. jame je preko 40 metrov) in da je voda odtekala naprej v dolino proti Bušinji vasi.

Slap v Pečenevki.

Pogled iz roba Pečenevke, ki dokazuje odtekanje vode.

Klemenca

  • Katastrska številka: 3874
  • Kraj: Suhor v Beli krajini
  • Namen: Določanje koordinat in pregled jam

V letu 2004 sem sodeloval pri raziskovanju in merjenju jame. Ker sva na tem območju že bila, sva se odločila, da jamo ponovno pregledava in odčitava njene koordinate. Jama je bila pred najinim obiskom znatno onesnažena z odpadki. Opazila sva še najmanj deset žab in dva mala podkovnjaka. Jama je po pričevanju domačinov grob šestim domobrancem.

Frenk na vhodu v Klemenco.

Kotarjeva prepadna

  • Objekt: Kotarjeva prepadna (187)
  • Kraj: Dolenje Lakovnice oz. Jama
  • Namen: Pregled objekta

Na tej akciji se nama je pridružil še Uroš Mervič. Prvenstveno smo hoteli pregledati vodostaj, ki je bil po mnenju Uroša cca 5 - 6 m višji od normalnega nivoja. Ocenili smo možnost raziskovanja pri tako visokem vodostaju in ugotovili, da v takšnih razmerah napredovanje ni možno.

Ker sva bila s Francijem v tej jami prvič, sva izkoristila Uroša, da jo nama razkaže. Odpravili smo se v višje - nepoplavljene dele. Pri pregledu možnih nadaljevanj v zgornji dvorani (t.i. B rov) sem med podornim kamenjem odkril človeško lobanjo, ki je bila že delno zasigana. Zaradi nadaljnjih dogodkov in možnih raziskav v tem delu nadaljnjega pregleda nismo izvajali. Odkritje smo prijavili ustreznim inštitucijam.

Franci in Uroš na »spodnjem« delu jame.

Lobanja X.

Zapisal in fotografiral Jože Tomšič.