V iskanju monolister

27.9.2017

Pred kratkim me je poklical prof. dr. Boris Sket z Biološke fakultete Univerze v Ljubljani. Zanimal se je za ogled kakšne vodne jame severno od Save. Želel bi namreč najti jamske ježke ali monolistre, ki živijo v vodi v jamah ali izvirih. Te monolistre so dobili pred desetletji v nekaj izvirih pri Anžah nedaleč od Brestanice. Zdaj bi Boris rabil sveže vzorce. Pred nekaj leti jih je že iskal v izvirih tam okoli, a jih ni našel. Bistveno je to, da je lokacija severno od Save. Na tem območju poznam dve vodni jami, ki sem jih registriral. To sta Jama pod Pečjami, ki sem jo pregledal pred leti ter v kratkem raziskana Drožanjska vodovodna jama.Za ogled sva se dogovorila za to nedeljo 29. septembra 2017.

Najprej sva pregledala vodovodno jamo. Prej sem moral poskrbeti za ključ, za kar je bila zadolžena Angelca. Jamo sva nato z Borisom pregledala, monolister ali kakšnih drugih vodnih živalic nisva našla. Le eno postranico, a glede na sivo barvo je najbrž predstavnica zunanjih vrst. Potek ogleda je predstavljen v naslednjih fotografijah. 

Pred vhodom v jamo je bilo treba odkleniti vhodna vrata. Foto Angelca Pajk.

V vhodnem delu jame, kjer sva našla postranico. Foto Angelca Pajk.

Angelca in Lučka opazujeta jamskega pajka. Foto Borivoj Ladišić.

Ta pajek Meta menardi je bil center opazovanja. Foto Borivoj Ladišić.

Boris med iskanjem. Foto Borivoj Ladišić.

Sledil je ogled Jame pod Pečjami. Vhod se odpira sredi ceste in je zaprt s kovinskim pokrovom, za njegovo odpiranje je bil potreben ključ. Tega sva iskala pri izvajalcu del, pri cestnem podjetju, na Komunali ter na občini Sevnica. Žal ključa nismo našli, a ob pomoči Romana Perčiča, vodje oddelka za okolje in prostor občine Sevnica, je bil izdelan nov ključ, s katerim smo pokrov uspešno odklenili. Dogodek pa je spremljala skupina domačinov, ki se je zanimala za dimenzije jame in podobno.

Dogodek je spremljala skupina domačinov. Foto Angelca Pajk.

Z Borisom sva se spustila v 4,5 m globoko stopnjo do dna vhodne dvorane. Za tako kratko stopnjo sva uporabila lestvice, pripete na moj avto.

Spust v jamo. Foto Angelca Pajk.

Pregledala sva strugo potoka, ki teče skozi jamo. Monolister nisva našla, opazil sem le hrošča jamski brzec (Aphaenopidius), ki sem ga le fotografiral.

Boris v jami. Foto Borivoj Ladišić.

Jamski brzec. Foto Borivoj Ladišić.

Po končani akciji. Foto Angelca Pajk.

Del ekipe, manjka Boris, ki je fotografiral. Foto Boris Sket.

Po ogledu jame smo poiskali izvir pri Anžah, kjer so nekoč našli monolistre, a jih tudi tokrat ni bilo.

Iskanje monolister v enem izviru pri Anžah. Foto Angelca Pajk.

Sodelovali smo Angelca Pajk, Boris Sket s soprogo Lučko ter Borivoj Ladišić.