Jama pod mostom v Vavti vasi

8.8.2017

Velikokrat sem se peljal po mostu čez Krko iz Straže proti Vavti vasi ter opazoval širok spodmol z jamo pod navpično skalno steno v desnem bregu reke. Končno sem se odločil, da jamo pregledam, a za to sem potreboval čoln, kajti dostop je možen le po reki.

Nekoliko zumiran pogled iz mostu na spodmol z jamo.

Dostop do jame je možen le s čolnom. Pogled s terase nad vhodom.

V hiši nad jamo sem si od prijaznega domačina Dejana Vovka sposodil čoln, s katerim sem priveslal do jame ter jo izmeril. Spodmol je dolg slabih 15 m, širok pa 3 m.

Spodmol je dolg slabih 15 m.

V jugozahodnem kotu spodmola v smeri 208° se odpira rov, sprva širok 2 m in visok dober meter. Dolg je 7 m, postopno se oži in niža, na koncu je potopljen sifonski rov.

Proti jugozahodu se odpira potopljeni rov.

Na koncu jame je sifonski rov.

V stropu spodmola se odpira 3 m dolg in zasigan rov, drugod sige ne zasledimo. Usmerjen je v nasprotni smeri, kot rov s sifonom, proti vzhodu torej. Po tem rovu je verjetno nekoč dotekala manjša voda iz zaledja.

Pogled na rov v stropu spodmola.

Predvidevam, da je bila jama nekoč lažje dostopna, preden je bil zgrajen jez za Dularjev mlin, ki stoji onstran mostu v Vavta vasi. Zaradi jeza se je nivo vode pred jezom dvignil za 1 do 2 m. Domačin je povedal, da je pred dvema letoma čistil dno jame in bližnjo okolico. Potapljal se je z jeklenko. Pri tem je nabral nekaj odpadkov, takih ki so po navadi odvrženi v reko ter jih potapljači v vsakoletni akciji pobirajo iz Krke. Povedal je tudi, da ob dežju priteka iz sifona voda. Domneva, da je to voda, ki ponira v jami Karlovec (tudi Karlovca) ob cesti proti Drganjim selom. Obiskal sem jamo, ki sem jo pred leti tudi dokumentiral. Jama je zavarovana z rešetkami, ker se tu pojavljajo proteusi.

Vhod v Karlovco je zavarovan z zaklenjeno kovinsko rešetko.

Na rešetkah se je ustavila velika količina plavja, veliko tega je tudi v notranjosti jame. Voda v jami je precej upadla, sifonsko jezero pa je bilo prekrito s plavjem. Zasledil sem tudi nekaj odpadkov, ki jih je prinesla visoka voda.

Notranjost Karlovce je prekrita s plavjem, opazimo tudi nekaj odpadkov. Sifonsko jezero je dokaj upadlo in je prekrito s plavjem.

Karlovec je od Krke oddaljen 530 m. Med Karlovcem in Jamo pod mostom obstaja še en dostop do tega podzemnega toka v plitvem dolenjskem krasu. Omogoča ga Brdavsova štirna na Dularjevi domačiji v neposrednem zaledju Jame pod mostom (velika hiša ob cesti s košato lipo na vrtu pred njo). Hišni vodnjak je znano najdišče proteusa, v njem se je pred leti potapljal Ciril Mlinar-Cic. Fotografije pa so bile med drugim objavljene tudi v knjigi Proteus; skrivnostni vladar kraške teme (Ljubljana, Vitrum, 1993).

Borivoj Ladišić