Jama Müllerloch pri Livoldu je očiščena

13.4.2017

Novomeški jamarji smo do sedaj v zgodovini kluba očistili kar nekaj jam, zadnji dve leti pa aktivno sodelujemo v projekta Life+ Kočevsko. Leta 2015 smo pregledali onesnaženost 90 jam na območju Natura 2000 Kočevsko in 2,5 km pasu ob njem. Lani smo potem očistili jamo Schaffeichloch na Kočevskem Rogu in Malo Stankovo jamo vzhodno od Šalke vasi ter začeli s čiščenjem jame Müllerloch pri Livoldu, ki ji domačini pravijo tudi Golobja jama. V vseh jamah so se pokazale nekoliko manjše količine odpadkov od ocenjenih in tudi zato smo se po čiščenju Male Stankove jame odpravili še k Livoldu, v Müllerloch pa je bilo odpadkov bistveno več od ocenjenih, saj smo v dveh dneh po dobrih 11 urah dela iz jame dvignili kar 80 m³ odpadkov.

Tovornjak, brez katerega bi jamo čistili bistveno dlje.

Boštjan Jarc. Z njim smo se spoznali ob čiščenju Mišnice in od takrat je s tovornjakom pri naših čiščenjih vedno zraven.

Tovornjak je stal na cesti, urejanje prometa pa je imel v rokah Anton Tramte. 

Roka dvigala seže daleč s ceste.

Zdravko Bučar: Madonca, česa vsega ni tukaj notri.

Pri čiščenju je sodelovalo dvaindvajset jamarjev in dva tečajnika ter seveda strojnik na kamionu Boštjan Jarc. V soboto je sodelovalo 19 jamarjev in en tečajnik, v nedeljo pa 17 jamarjev ter dva tečajnika. Iz jame smo s pomočjo dvigala odpadke dvignili kar 96 krat. Večinoma smo pri enem dvigu izvleki po dva bremena - tako smo iz jame potegnili 168 vreč z okopanimi odpadki, 2 kamionski gumi in tri zabojnike s kosovnimi, pretežno kovinskimi odpadki. Skupaj smo napolnili 15 kontejnerjev z mešanimi odpadki (75 m³) ter en pet kubični kontejner s kovinskimi odpadki.

Za hrano je skrbela Jasna Šinigoj.

Mojstra za raztovarjanje. Borivoj Ladišić in Andrej Jaklič.

Štejem, pišem, seštevam kubike. Zdravko.

Konec izmene, gremo na malico.

Nakladamo, nakladamo ...

Jama je bila pred začetkom čiščenja v grozljivem stanju, ob čiščenju lani pa smo odprli še prehod v spodnjo dvorano, ki je bil prav tako poln različnih odpadkov. Že na fotografijah lahko nazorno vidite stanje pred in po čiščenju.

Velika učinkovitost našega dela gre v veliki meri zaslugi naši tehniki. Najtežji del pri čiščenju, če odmislimo težavno delo pri pobiranju samih odpadkov, je dvig. Pred leti smo jih dvigovali ročno s pomočjo vrvnih škripcev, tudi s traktorskim vitlom, ob čiščenju jame Mišnica v Vrbovcu (2014) pa smo se srečali z domačinom krovcem Boštjanom Jarcem, ki ima na dvigalu na tovornjaku poseben sistem z vitlom. Na roki dvigala ima škripec in potem lahko z roko seže nad brezno in spusti v njo zabojnik ali pa s pomočjo jeklene pletenice dviga bremena v vrečah. Na ta način se dviganje odpadkov iz jame zelo pospeši in res lahko čiščenje uspešno in popolnoma opravimo. Pogoj je edino ta, da lahko s tovornjakom pride dovolj blizu jame. Je pa tako, da do vseh najbolj onesnaženih jam vodijo poti oziroma so te jame blizu cest.

Včasih tudi v jame posveti sonček.

Odpadke smo nakladali s pomočjo motik in lopat.

Zdravko ima pod kontrolo površje in podzemlje.

Tomaž Grdin s kamero je najboljši pospeševalec dela. Ko prižge reflektor in začne snemati, vsi hitijo z delom. 

Naenkrat smo dvigovali dve vreči z odpadki.

V nedeljo smo v jami našli tudi dve neeksplodirani ubojni sredstvi (topovski granati), zato smo o najdbi obvestili center za obveščanje, ki je potem aktiviral policijo in enoto za varstvo pred NUS ljubljanske regije.

Kako že pravijo, da imajo ženske rade majhen vrtiček in motik'co. Tanja Rukše.

Gasilska fotografija v jami, brez dviganja.

Prednost te jame je še en izhod, ki je bil na drugi strani ceste. Matija Gašperšič – Tico. 

Jama zavarovana.

Med smetmi se vedno najde tudi kaj iz vojne.

Enota za varstvo pred NUS ljubljanske regije. Tudi z njimi smo že stari znanci.

Iz jame smo odstranili vse kosovne odpadke in vse mešane odpadke. V njej so ostale le še plasti različnih sedimentov kot so blato, zemljine in pepeli, med katerimi se pojavljajo močno korodirani ostanki železa. Delo je uspešno zaključeno, jama je sedaj čista. Kako pa bo čez eno leto?

Stanje pred: vhodno brezno.

Stanje pred: nova dvorana.

Stanje po: vhodna dvorana.

Stanje po: vhodna, pogled navzdol.

Stanje po: nova dvorana.

Skupinska fotografija sobotnih udeležencev.

Pri čiščenju smo sodelovali: Zdravko Bučar, Črt Bučar, Jasna Šinigoj, Anže Tomšič, Damijan Šinigoj, Tomaž Grdin, Anton Tramte, Primož Paterneš, Miha Primc, Uroš Mervič, Jože Tomšič, Peter Gliha, Sandi Vidrih, Dejan Šenet, Matija Gašperšič, Tomaž Bukovec, Borivoj Ladišič, Aleš Cvelbar, Andrej Jaklič, Miha Rukše, Andrej Gašperič, Nace Vidrih, Boštjan Jarc, Tanja Rukše in Nika Rukše.

Tomaž Bukovec

Fotografije: Tomaž Bukovec, Tomaž Grdin, Miha Rukše