Kofelca - nova 100 metrca

27.9.2016

V začetku avgusta se je Sandi odpravil na terensko akcijo na območje Male gore vzhodno od Kočevja. Na območju med Somovo goro in Koflom je našel ozek vhod v po padcu kamna sodeč zelo globoko brezno. Že sam se je lotil ozkega vhoda in ga razširil do prehodnih dimenzij, a je bila le nekaj metrov pod vhodom ožina, ki jo je bilo treba razširiti.

Pogled na vhod in okolico. Foto Borivoj Ladišić

To sva s Sandijem naredila že nekaj dni kasneje. Razbila sva večji rogelj in se spustila 12 m do široke police s kar tremi odprtinami za spust navzdol. Skozi največjo odprtino se je videlo dno 20 metrov globokega brezna. A žal nisva imela več vrvi, zato sva ta dan akcijo zaključila.

Razširjen vhod. Foto Borivoj Ladišić

Vhodna stopnja je dovolj široka za spust. Foto Borivoj Ladišić

Le naslednji teden sva se s Sandijem vrnila z novimi vrvmi. Ugotovila sva, da se z dna 20 metrce brezno nadaljuje, tako da sva se spustila do globine 47 m. Tu je bila odprtina z nadaljevanjem, ki jo je bilo potrebno nekoliko razširiti.

Na 38 m globine je prehod v novo stopnjo. Foto Borivoj Ladišić

Sledila je akcija, na kateri sta Sandi in Srečko razširila 2 ožini ter se spustila do 75 metrov globine, oziroma do naslednje ožine. Na naslednji akciji sta razširila tudi to ožino ter dosegla globino 81 metrov. Tudi tu jih je ustavila ožina, kamen pa je padel približno 40 metrov globoko.

Za razširjeno ožino na 47 m globine, že nova. Foto Sandi Vidrih

Kaj je za to ožino ...? Foto Sandi Vidrih

... pa še za to? Foto Sandi Vidrih

Širjenje je bilo uspešno, sledil je spust po mogočnem in 40 m globokem breznu, s čimer sta se spustila do globine 120 metrov. Brezno se je tu nadaljevalo z ozkim meandrom. Pri prvem poskusu širjenja meandra sta bila Srečko in Sandi neuspešna, prav tako Anže in Sandi na naslednji akciji. Predvidevamo, do bo potrebna le še ena akcija in bo meander razširjen. Kamen pade približno 15 m globoko. Tako smo v enem mesecu ob večkratnem širjenju ožin prišli na globino 120 metrov.

Sodelovali Sandi Vidrih, Srečko Vidic, Anže Tomšič in Borivoj Ladišić.