Jamarski izpiti Krka 2016

6.9.2016

V soboto so pri jami Poltarica potekali izpiti Jamarske zveze Slovenije v organizaciji Jamarskega kluba Krka. Preverjanja znanja za naziv »jamar pripravnik« sta se udeležila dva kandidata, sedem pa jih je opravljalo preverjanje za naziv »jamar«. Preverjanja za naziv »jamar« se je udeležil tudi naš član Peter Gliha in ga na koncu tudi uspešno zaključil. Znanje kandidatov o varstvu jam je preverjal Andrej Hudoklin, v vlogi inštruktorja pa sva na preverjanju sodelovala še Damijan Šinigoj in Klemen Mihalič.

Kandidati so morali pokazati široko paleto znanja. Andrej je preverjal njihovo znanje o varstvu jam ...

... Klemen je preverjal postopke ob nesreči in znanje prve pomoči ...

... pri Damijanu so morali pokazati plezanje po lojtricah ...

Preverjanje je potekalo v prijetni okolici jame Poltarica. Moram pohvaliti člane JK Krka, ki so poskrbeli za naše udobje in prehrano, ter vodjo Izobraževalne službe pri JZS Bojana Jereba, ki je dobro koordiniral preverjanje. Na koncu se nam je pridružil tudi Matija Gašperšič, ki je prikolesaril iz Ljubljane. Seveda mu ni bil nihče nevoščljiv, saj ga je čakala še enaka pot do doma.

... snemali so ponesrečenega iz vrvi ...

... pod budnim očesom inštruktorjev pa so opravili tudi z zahtevnim poligonom.

Po koncu preverjanja smo se vsi prestavili do lovske koče v Javhah, kjer so nas krkaši počastili z golažem in odojkom. Jamarski klub Krka namreč v teh dneh praznuje 10 let obstoja. Čestitke in dobre želje za delo v prihodnje jim je prinesel tudi naš predsednik Zdravko Bučar, ki se nam je pridružil ravno pravi čas za podelitev priznanj vsem novim jamarjem pripravnikom in jamarjem. Petru želim ob tem novem nazivu predvsem veliko let uspešnega in varnega jamarjenja.

Peter je prestal vse izzive in si zasluženo pridobil naziv »jamar«.

Za zaključek preverjanja je sledil jamarski krst.

Po koncu dolgega dne smo si zaslužili lažji prigrizek.

Foto: Tanja Podržaj in Klemen Mihalič

Na preverjanju smo sodelovali: Peter Gliha, Damijan Šinigoj, Zdravko Bučar, Andrej Hudoklin, Matija Gašperšič in Klemen Mihalič