Velikonočni ponedeljek v Mišnici

30.3.2016

Lani avgusta oziroma septembra, ko smo člani JKNM zaključili skupno čiščenje Mišnice, smo krajanom obljubili, da jih bomo spustili v jamo, da bodo videli skupno veliko opravljeno delo in seveda tudi samo jamo. Spusta se je udeležilo kar 24 krajanov, med prvimi se je v brezno spustil (oziroma smo ga spustili) Boštjan Jarc, ki je s svojim Hiapom največ tehnično prispeval k uspešnemu in relativno hitremu čiščenju Mišnice.

 V samem spustu nas je sodelovalo 9 jamarjev, s pomočjo škripčevja, centralnega škripca sredi brezna in reševalnega sedeža pa je spust in tudi dvig potekal izjemno hitro. Kljub temu, da je jama še relativno mokra, so se številni obiskovalci spustili vse do vode, najbolj pa so bili navdušeni nad toboganom, saj prvi del za vhodnim breznom najlažje premagate tako, da sedete in se spustite po blatnem rovu navzdol.

Še posebej so bili navdušeni nad velikostjo jame, pa tudi tem, da so se blatni kapniki, kljub popolnemu zalitju jame, vseeno ohranili in jih voda ni odnesla. Po ogledu pa je sledila prava zagoriška pogostitev. Z odojkom na čelu ...

Tomaž Bukovec

Blatni in umazani obiskovalci, pa toliko bolj zadovoljni.

Za lažji vzpon in boljši občutek smo na liniji dvigovanja in spuščanja napeljali lestvice, za spust čez zadnjo stopnjo pa smo v brezno spustili kar pravo kovinsko lestev.

Jamarska legenda iz prejšnega stoletja Tone Tramte je postal jamar že v sedemdesetih letih. Nad njim je centralni škripec, nameščen nad breznom.

Andrej Gašperič je imel na skrbi pripravo na spust.

Mojster na spodnji postaji dvigala Uroš Mervič (desno).

Dvigamo ...

Mami glej me ...

Napis na steni: 19??

Med zadnjimi so na plan prišle 'ta velke lojtre'.

Gospodični sta pa samo gledali, v jamo pa si nista upali ...