Odprli Škratovo jamo in urejen vaški studenec

17.10.2012

V Občini Šmarješke Toplice poteka projekt Vir življenjske energije, ki zajema urejanje in predstavitev 21 najbolj zanimivih točk v občini na Tematski poti Vir življenjske energije, s katero želijo obiskovalcem pokazati naravno in kulturno dediščino ter jim obenem omogočiti rekreacijo v naravi. Ena od točk poti je tudi Škratova jama pod Belo Cerkvijo.

Jama se odpira v klifu neposredno ob avtocesti. Je sicer znana točka, do katere je bila speljana tudi pot, ki so jo večkrat urejali, a je bila vsakič zanemarjena in zaraščena. Letos so se pridni vaščani Bele Cerkve in člani tamkajšnjih društev, tudi s pomočjo Občine Šmarješke Toplice, lotili ureditve poti do jame. Proti jami, kjer je pobočje nekoliko strmo, je pot tudi sidrana v obliki stopnic. Pred jamo je bil, zaradi varnosti in razširitve dostopa zgrajen lesen podest, varovan z leseno ograjo.

Pred vhodom leta 2010 …

…in po ureditvi, oktobra 2012.

Jama je sicer majhna, v njej sta dve manjši dvoranici, skupne dolžine 7 m. A je med prebivalstvom zelo znana, zato je bila že prej točka raznih pohodov domačinov. V večji dvorani, veliki 5 x 3 m je na tleh postavljeno nekaj čokov za počitek obiskovalcev.

Dvoranica za počitek.

Na jamo se veže ljudsko izročilo, ki pravi, da je pred davnimi časi vhod vodil v dolg rov pod Belo Cerkvijo. V rovu so živeli majhni, prijazni škratki. Ljudem so pomagali in bili njihovi pravi prijatelji. Mir v tem kraju je pokvaril pohlepen mladenič, ki se je naselil v vasi. Škratov ni maral in jih je preganjal. Ti se z njim niso želeli prerekati in so se po svojem rovu umaknili na bližnji Vinji Vrh. Ljudje, ki so ostali brez škratove pomoči, so ničvrednega mladeniča izgnali iz vasi, vendar se škratje niso vrnili. Ljudem so pretili hudi časi. Da vas ne bi propadla, se je najstarejši škrat odločil, da bo ljudem kljub vsemu pomagal, vendar se jim ni nikoli prikazal pri belem dnevu. Od takrat dalje se ta rov imenuje Škratova jama. Po ureditvi dostopa se je škrat vrnil v jamo, a le kot delo umetnika Ferenca Csernika, ki je v dvoranici postavil podobo škrata. Ljudem je všeč in radi se slikajo z njim, tudi jaz sem se.

Škrat in Boro v jami. Boro je na desni.

Ob urejeni poti do jame in v njeni neposredni bližini se nahaja izdaten studenec, ki je bil precej zaraščen. V sklopu projekta je bil tudi studenec lepo obnovljen, čez potoček pa speljana brv z ograjo.

Vaški studenec leta 2010.

Videz obnovljenega studenca danes.

Ob studencu je postavljena informacijska tabla Škratova jama z opisom ljudskega izročila o škratih v jami.

Informacijska tabla ob obnovljenem studencu.

Obnovljen studenec, dostopno pot z informacijsko tablo ter urejeno in očiščeno jamo so uradno odprli v nedeljo, 7. oktobra 2012, ob tej priložnosti so v jamo tudi postavili škratovo podobo. Po uradni otvoritvi Škratove jame, na kateri je bila tudi šmarješka županja, godba na pihala ter veliko domačinov, je sledilo prijetno druženje ob hrani, pijači, glasbi in zabavnih igrah na lepo urejenem igrišču v Beli Cerkvi. Žal sem otvoritev zamudil, predvsem zaradi hrane in pijače, sem se pa po novo urejeni poti sprehodil nekaj dni pozneje.

Borivoj Ladišić