Udor v vinogradu

2.10.2012

Da se pod traktorjem ali bagerjem udre zemlja, se zgodi večkrat. Tudi pod konjem se je že udrlo ... Bolj redko pa se zgodi, če se udre pod žensko nogo, ki nič sluteča trga grozdje in se naenkrat pod njo odpre zemlja. Prav to se je zgodilo pred dnevi v vasi Krka pri Novem mestu, v vinogradu domačina Francelja Seničarja. V sredo, 26. septembra 2012 sem po njihovem obvestilu udor obiskal ter ga tudi raziskal.

Domačin Francelj pred vhodom.

Pogled skozi vhod na dno udora.

Okrogel vhod s premerom 80 cm je nastal v ilovnato lapornatih tleh, apnenec se pokaže dobra dva metra pod vhodom. Sicer je vhodno brezno globoko le 3,3 m. Na dnu se razširi v 1,4 x 1,3 m veliko dvoranico, ki je formirana že v apnencu, na stenah zasledimo nekaj majhnih in blatnih kapnikov. Očitno se je strop udrl, odprlo se je do površja. Dvoranica je bila nekoliko razširjen del jamskega rova, po katerem teče manjša voda. Pritočni rov je skoraj v celoti zasut z materialom, ki se je udrl. Na tej strani je le 30 cm veliko jezero, ki je zapolnila pritočni rov. Na odtočni strani, proti dolini, se nadaljuje ozek rov, ki nekajkrat kolenasto zavije. Rov lahko premagamo le po trebuhu. V njem se ponovno pojavi potok, voda je našla pot pod zasutjem, zato se moram plaziti po vodi in blatu. Po osmih metrih se rov zoži, nadaljevanje ni možno, čeprav se vidi njegovo nadaljevanje.

Prerez in tloris udora.

Pred dnevi, ko je močno deževalo in so vode narasle in je tudi potok v jami narastel, domačin pravi, da je bila voda visoka vsaj 20 cm. V odtočnem rovu je tudi nekaj kapnikov ter več špagetkov.

Špageti v odtočnem rovu.

Dokaz, da je jama blatna.

Borivoj Ladišić