50 let JKNM - iznos vina Jamski Zajc iz Čaganke

6.9.2012

V soboto, 1. septembra, je napočil čas,da JKNM žanje, kar je v sodelovanju z Vinarstvom Zajc sejal. Vreme nam je sicer zagodlo, saj je vseskozi rahlo deževalo, dostopno gozdno vlako pa je dež spremenil v močvirje. Kot sem napisal, nam je zagodlo prej in potem, ko smo po nekaj urah vsi sodelujoči prišli iz jame. Tako smo se tega dne zgodaj zjutraj zbrali trije najpogumnejši in opremili sisteme za dvigovanje in začeli s polnjenjem transportnih vreč in vleko na višje stopnje. Kasneje je prišla ostala prešerna druščina skupaj z Božidarjem Zajcem, ki je deloma pomagala na sistemu, na stopnji in zunanjem sistemu, ter transportu do avtomobila. Besed je bilo v jami malo, vse je teklo kot po maslu. Sam sem se zamotil z razmišljanjem, kakšna bo kakovost, koliko je vino pridobilo, okus, občutki. In, uf, da jih bomo le čim manj razbili, saj oblika jame ni ravno gostoljubna do steklenic. Sem že hotel Andreja dregniti, če jo odpreva, pa sem nekako težko vztrajal do konca. Tom je na višji stopnji vsake toliko spustil opazke, kot so: dober je, pa smo jo razbili ... Gotovo se je kot vinar tudi on težko upiral, ampak pustimo to.

Zunanja ekipa na sistemu.

Zadnja transportka je odšla iz dvorane. Kmalu je sledila truma jamarjev v dvorano, kjer smo naredili foto seanso. Kakšne pol ure smo gledali dve steklenici in med malico iskali kozarce, ki smo jih improvizirali iz plastenke. Čast odprtja sem si vzel sam: natočili, nazdravljali, iztočili, popili. V dvorani toliko nasmejanih obrazov še ni bilo. Spili smo steklenico, drugo pa sem spravil v ležišče na nadaljnje zorenje naslednjih 50, morda 100 let. Na površju je bilo še nekaj zunanje ekipe, s katerimi tega dne še nismo bili v stiku - so kurili in nam skuhali pasulj. Sledilo je odprtje in degustacija vina izpod rok Božidarja Zajca. Svoje steklenice sta pristavila še Ladišić in Tomšič.

V notranjosti smo si dali duška, še posebej Tom.

Skupinska v dvorani, brez dela zunanje ekipe.

Tukaj lahko rečem nekaj besed o tem vinu - Jamski zajc.Gre za temno vino iz sort modra frankinja in gamay. Vino je bilo ob odprtju malce "ubito" zaradi transporta. Aroma je lepo zaokrožena, poudarjene so karakteristike frankinje, ki jih blago dopolnjuje gamay. Okus je zaokrožen. Vino je srednje ekstraktno in vsebuje malce več alkohola. In še bi lahko našteval o vinu z izjemno zgodbo.

Skrb za hrano.

Na akciji smo sodelovali: Božidar Zajc,Mihael Rukše, Jasna Šinigoj, Damijan Šinigoj, Borivoj Ladišič, Klemen Mihalič, Andrej Gašperič, Jože Tomšič, Andrej Hudnik, Matija Gašperšič, Dejan Šenet, Andrej Jaklič in Uroš Mervič.