Čaganka - izmerjena rekordna globina

23.7.2012

V soboto, 21. julija, je padla odločitev: Gremo do dna! Zbrala se nas je peščica najbolj zagrizenih z namenom, da obiščemo najgloblji in obenem najbolj oddaljeni del jame in ga do konca izmerimo. Do omenjenega dne je bila zadnja meritev opravljena na globini 300 m, a je šla jama še naprej, le vrvi takrat ni bilo več. S slednjo se je nekaj tednov kasneje vrnil Damijan Šinigoj s soplezalcema Matjažem Božičem in Borisom Šantegeljem, ki so preostanek jame opremili do dela, kjer se je zadeva toliko zožila, da se pač ni dalo več naprej.

Glavni namen tokratne akcije je bil izključno merilni. Resda smo nekaj malega tudi razširili, še posebej na mestih, kjer te je stena objela in stisnila do te mere, da so imeli plezalci z nekoliko večjo kapaciteto pljuč na predhodni akciji nemalo težav. Sedaj so določeni prehodi bistveno lažji, a kljub temu še vedno zelo zahtevni. Sploh pri povratku ti izpijejo dobršen del moči in energije, ki ju v nadaljevanju še kako potrebuješ.

Na dnu.

Jama je sedaj v celoti izmerjena. V pripravi je tudi nov, kompleten načrt Čaganke, ki bo v kratkem uzrl luč sveta. Novo pridobljeni podatki pa kažejo naslednje: globina je po novem 319 m, dolžina pa 1300 m. Kar lepi številki, ki pa sta seveda trenutni. V jami je še veliko vprašajev in preozkih nadaljevanj, prav tako se odpirajo vodoravni deli v kaminih. Edini problem pravzaprav predstavlja dolgotrajen in naporen dostop do tako imenovanih delovišč. In nemalokrat se človek na dnu vpraša, če je vse skupaj vredno te cene. Kasneje, ko se zopet dobimo na površju, pa kaj hitro pozabimo na vse hudo in že veselo kujemo nove in nove podvige ...

Dobrodošlo površje.

Hotel pod zvezdami.

Na tokratni akciji smo sodelovali: Damijan Šinigoj, Matija Gašperšič, Jasna Šinigoj, Davor Kacin, Igor Krevs in Srečko Vidic.