Čaganka - nov rekord je 278 m

17.1.2012

Sobota, 14. januar 2012

V Čaganki minuli vikend ni bilo tišine, saj je četica jamarjev našega kluba zapolnila skoraj vsak kotiček jame. Macola je pela, skala se je vdala, … mi pa imamo nove metre. Čutiti je, da se raziskovalna ekipa v našem klubu krepi, kar sploh ni čudno glede na dejstvo, da je raziskovalne vneme v Čaganki dovolj. Večkrat, ko sem v njej, bolj se ji čudim in jo občudujem. Zaenkrat je pri meni beseda Čaganka nekak sinonim za enigmo, kajti paradoks, ki sem ga uvidel, je prav zanimiv: Več ko smo raziskali, več imamo za raziskati. Sliši se morda alogično, pa vendar se to dogaja nam v prid.

Tokratno raziskovalno akcijo smo razdelili na dva dni. V soboto smo se odpravili v treh ekipah - v prvi sta bila Srečko in Anže, ki sta se spustila najniže v Play again (pribl. 265 m) širit meander in prišla niže v 6-metrsko stopnjo štirih metrov premera.

Srečko v meandru. Foto Anže Tomšič.

Nadaljevanje jima je preprečila ožina, ki je počakala nedeljsko ekipo Andreja in Miho (opis v nadaljevanju). Druga ekipa sva bila Jernej in Klemen. Začela sva tisto, kar je na koncu Južnega rova že dalj časa vprašaj. Poskušala sva obiti podor skozi večjo špranjo med dvema horizontalnima skladoma in delno nama je uspelo. Napredovala sva za pribl. štiri metre in se zopet ustavila pred podorom, ki nekako na videz sam sili ven. Za nadaljevanje bo očitno potrebno še nekajkrat prespati. Klemen je v zadnji dvorani Južnega rova našel kamin, katerega sva takoj začrtala za eno od naslednjih akcij. Tretja pomožna ekipa (Šini, Jure, Dejan in Matija) so se spustili v jamo z zamikom kot pomoč meni in Klemenu v južnem rovu. Seveda so bili dobrodošli, saj so se izkazali za odlično logistično pomoč, kajti opreme je vedno dovolj, da se jo razdeli.

Pavza. Foto Jernej Tramte.

Iz jame smo se vrnili skladno, torej v četici drug za drugim. Kot zadnji je zvezdno noč zagledal Anže, ko je Šini ravno pripravil žerjavico za jamarsko večerjo. Kakorkoli, vseskozi smo se zabavali, medtem, ko so netopirji trdno spali. A za konec tedna jih je naslednje jutro čakal še obisk Mihe in Andreja.

Eden izmed mnogih, ki so posamezno dopolnjevali kapnike. Foto Jernej Tramte.

Jernej Tramte


Nedelja, 15. januar 2012

Andrej Gašperič in Miha Rukše sva bila dogovorjena, da jamo obiščeva v nedeljo. Pričakovala sva, da bova pogledala nove dele, vendar sva dobila bolj konkretne naloge - izmeriti nove dele v aktivnem meandru in meander razopremiti. Na koncu Južnega rova sva si ogledala rezultate kopanja podora, ki sta ga včeraj opravila Jernej in Klemen, veliko je bilo narejenega, treba bo še nekaj dela, da se bomo prebili v nadaljevanje.

Nadaljevala sva v Severni rov in se spustila v nove dele, kjer sva izmerila aktivni meander. Močno spran in ozek meander naju je pripeljal do neprehodne ožine, ki je že pred nama ustavila Šinija, Matijo, Anžeta in Klemna. Voda po meandru teče v globine, ki nam bodo še nekaj časa ostale skrite in nedostopne. Med meritvami sva še razopremila in po končanih meritvah nama je ostal še fosilni meander, ki je bistveno starejši, kot prejšnji. Dan prej se je uspešno upiral Anžetu in Srečkotu, ki sta tik pred prehodom pospravila in se odpravila iz jame.

Želel sem si, da bi se prebil kakšen meter dlje in globlje, zato sem se nekako stlačil čez ozko pasažo, kjer me je čakalo presenečenje. Meander se na široko odpre in se nadaljuje ... Nenavadno, da prehodiš kar nekaj metrov in pri tem ni neprehodne ožine. Še več: v mendru sem naletel na brezno, ki pa ga žal z Andrejem zaradi pomanjkanja opreme nisva mogla raziskati.

Andrej za pasažo v novih delih Čaganke, nadaljevanje je široko in obetajoče.

V Čaganki nas čaka nadaljevanje in vse bližje smo 300 m globine, ki bo kmalu postala realnost. Po vnosu meritev v računalnik smo potrdili nov globinski rekord, ki trenutno znaša 278 m.

Podatki po opravljenih in zapisanih meritvah.

Mihael Rukše

 

Dodatek

Da smo dosegli nov dolenjski globinski rekord je bilo treba kar nekajkrat v jamo. Na dosedanjih akcijah so v novih delih Čaganke med drugimi delali tudi Jože Stopar in Davor Kacin (oba JKNM), Matjaž Božič, Bor Vidic in Ema Zabric (vsi DZRJ Simon Robič, Domžale) ter Marko Zakrajšek (DZP Škofja Loka). Akterji tega vikenda pa so bili Dejan Šenet, Jure Novak, Matija Gašperšič, Srečko Vidic, Anže Tomšič, Damijan Šinigoj, Klemen Mihalič, Jernej Tramte, Andrej Gašperič in Mihael Rukše (vsi JKNM).