Človeške ribice so zavarovane

11.1.2011

O najdbi človeških ribic v bližini Straže smo lahko oktobra lani prebrali v časopisih ter na različnih spletnih straneh. Najditelja, domačina Toni in Albin Kregar, sta naredila tudi nekaj fotografij, ki so bile potem objavljene v medijih. Gre za edinstven primer, ko lahko človeško ribico v naravnem okolju opazujemo s površja. Človeške ribice so videli v mraku oziroma v popolni temi. Lokacija naj bi bila za širšo javnost predstavljena šele po ustrezni zaščiti območja najdišča. Mesto najdbe je bil požiralnik Karlovec, v katerega se izteka površinska voda. Lokacija je bila nekaterim jamarjem že davno znana in torej za nas ni bila presenečenje. Pravzaprav je bila lokacija znana že od leta 1840, ko je kustos ljubljanskega muzeja objavil lokacije najdb človečkih ribic na Kranjskem, kjer je navedel tudi lokacijo v Karlovcah pri Vavti vasi. Požiralnik je sedaj ustrezno zaščiten.

V soboto, 8.1.2011 sem si ogledal širše območje. Vse se začne z občasnim bruhalnikom, ki leži malo za robom gozda, ko se peljemo iz Vavte vasi proti Drganjim selam. Udorna vrtača je globoka približno 8 metrov, pobočja so iz prsti, na dnu pa so razgaljeni skladi kamnine, med katerimi zija večja odprtina.

Na dnu vrtače je v skalnatem dnu vhod v bruhalnik.

Notranjost odprtine je do sifona dostopna le nekaj metrov.  Visoke vode zapolnijo vrtačo ter se prelijejo čez rob, odtekajo pa po lepo izoblikovani strugi.

Visoke vode se prelijejo čez rob vrtače in odtekajo po lepo izoblikovani strugi.

Strugi lahko sledimo dobrih 200 m, naprej teče voda po dnu suhe doline ter po travniku še 400 metrov do požiralnega območja Karlovec.

Dno suhe doline, po kateri tečejo visoke vode proti Karlovcam.

Tu po položnem in delno skalnatem jarku priteče do končnega požiralnika.

Jarek z delno skalnatim dnom vodi do požiralnika.

To je nekaj metrov dolga in dober meter globoka skalna votlina s sifonom v dnu. Sedaj je votlina zaščitena s kovinsko rešetko ter zaklenjena.

Vhod v votlino je sedaj zaščiten s kovinsko rešetko ter zaklenjen.

Prav v tem sifonu so opazili človeške ribice. Voda na površini jezerca je bila prekrita s plavjem, večje kose lesa pa je zadržala rešetka.

Pogled v notranjost požiralnika s sifonskim oknom v dnu.

Površje je bilo še pod snežno odejo. Pred kratkim so visoke vode, ki so pritekale iz bruhalnika, pustile dobro opazne sledove, kjer je tekla voda od bruhalnika do ponika v Karlovcah. Tudi polegla trava na dnu suhe doline in po travniku ter v jarku pred požiralnikom je lepo kazala smer odtoka.

Zgodbica ima tudi svoje nadaljevanje na teh straneh!

Borivoj Ladišić