Čiščenje jame Grč vrh 3

19.4.2010

Člani JKNM že kar nekaj časa opazujemo onesnažene vhode na severni strani Malisnega hriba na območju Grč vrha. O tem smo nekaj že napisali, v marcu pa je bila na ustrezno inštitucijo podana prijava proti neznanemu storilcu (za jamo Grč vrh 3), vendar se kot vse kaže ni zgodilo še nič. Ker pa jamarji ne ležimo križem rok, smo se za letošnjo leto odločili, da izvedemo čiščenje jame Grč vrh 3. Za pomoč oziroma donatorstvo smo zaprosili Občino Mirno Peč, ki je naš predlog podprla. V soboto, 17.04.2010 smo se ob dogovorjeni uri pričeli zbirati okrog vhoda. Eni nekoliko prej  - predvsem zaradi napeljave vrvne žičnice, ki nam je služila za izvlek smeti in pa prvih video kadrov, za katere je ta dan skrbel Klemen. Ja, je mislil, da bo samo "kamerman", pa ga je skozi dan ujelo tudi čiščenje in to večkrat. No, kakorkoli že, s čiščenjem smo pričeli nekako ob deveti uri. Ker je bilo smeti do vrha in sta se kandidata javila sama od sebe (Andrej in Tom), je del ekipe tačas odšel še na terensko čiščenje. Da ne bi kdo slučajno v "luft" gledal.

Prostovoljca. Foto Mihael Rukše.

Opremljene po predpisih (škornji, rokavice, maska, čelada, …) so se ekipe menjavale in s tem se je morala večati tudi zunanja ekipe, ki je skrbela za škripčevje in pa sortiranje (kolikor je bilo le mogoče) odpadkov ter v nadaljevanju logističnim potrebam, za odvoz na dogovorjeno lokacijo.

Mravljišče. Foto Mihael Rukše.

Tudi za dobro voljo je bilo poskrbljeno, saj nas je župan Zvone Lah postregel s svojim mašnim vinom, Primož Novljan s pivskim vložkom, Vida pa je poskrbela za prvo malico. Za manjše hecne vložke pa smo poskrbeli sami, ko smo na dan privlekli kakšno zanimivost. Ja, eni pa niso mogli odmakniti pogleda od dveh parkiranih traktorjev, baje je viagra nula proti Fergusonom, kaj šele če sta dva ...

Te ugriznem. Foto Damijan Šinigoj.

In teh "zanimivosti" ni bilo malo. Po šestih urah dela smo prenehali tam nekje na smeteh iz leta 1980, kar je bilo mogoče razbrati iz odvržene registrske tablice. Iznesli oz. bolje izvlekli smo za eno manjšo goro raznoraznih smeti, predvidevamo pa, da jih je vsaj še dvakrat toliko.

Vozi Miško za Beograd ... Foto Damijan Šinigoj.

Sledili so še ena obvezna malica, ki so nam jo pripravili člani Lovske družine Mirna Peč, pokušanje tekočih dobrot in premlevanja, kako lepo smo se imeli, kljub čistilni akciji.

Obvezna jamarska. Foto Mihael Rukše.

Za zaključek podajam še nekaj statističnih podatkov:

  • na akciji je tako ali drugače sodelovalo oz. jo podpiralo 25 udeležencev
  • jamo smo poglobili za tri metre in pol in jama tako dobiva vse razsežnosti velikega brezna
  • izkopali in iznesli smo preko 20 m3 raznoraznih smeti
  • od tega je bilo preko 20 vreč (po 80 litrov) samo ostankov raznih kadavrov, našteli smo preko 20 glav domačih živali
  • v jamo je bilo odvrženih tudi večje število štedilnikov, hladilnikov, delov avtomobilov
  • štiri vreče smo napolnili z nevarnimi odpadki

Za uspešno akcijo gre zahvala (pred)vsem udeležencem akcije, Občini Mirna Peč (predvsem Nataši Rupnik in Zvonetu Lahu), Nacionalnemu veterinarskemu inštitutu, Enota Novo mesto in Lovski družini Mirna Peč.

Še Klemnov mojstrski video ...

Fotografija pove tisoč besed, video [včasih] tisoč fotografij ...

Udeleženci akcije: Klemen Mihalič, Anže Tomšič, Nejc Švent, Andrej Gašperič, Viljem Turk, Dejan Turk, Mihael Rukše, Primož Novljan, Uroš Mervič, Anton Tramte, Drago Primc, Davorin Dobaj, Primož Paterneš, Maks Šinigoj, Damijan Šinigoj, Vida Tomšič, Gregor Tomšič, Zvone Lah, Janez Kramar, Nataša Rupnik, Mila Barbo, Jure Barbo, Tanja Rukše, Matic Jaklič in Jože Tomšič.